No Erasmus+ mobilitātes ir atgriezušās SKK personāls un docētāja

Erasmus+ mobilitātes ietvaros 06/11/2018 – 08/11/2018 trīs Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas pārstāves: direktores vietniece mācību darbā Ilze Blūma, grāmatvede Ingrīda Fišmane un docētāja Baiba Grīnberga devās personāla mobilitātē, ar mērķi iepazīt sadarbības partnera Plevenas Medicīnas universitātes kolēģu pieredzi un nostiprinātu sadarbības iespējas. Tā par mobilitāti stāsta Ilze:

Plevenas Medicīnas universitāte ir viena no piecām Bulgārijas medicīnas universitātēm. Kā viena no struktūrvienībām universitātē ir Medicīnas koledža, kura kopš 2016. gada piedāvā apgūt jaunu programmu- Medicīnas kosmētika. Programmā studentes studē otro studiju gadu. Šobrīd šo programmu vēl neviens students nav absolvējis.

Plevenā mūs sagaidīja dermatoloģijas asociētā profesore Sonja Ivanova, kura ir atbildīga par Medicīnas kosmētikas programmu. Viņa iepazīstināja ar koledžu un universitāti. Vizītes laikā tikāmies ar studentu pārstāvjiem, koledžas direktori, lektoriem un darbiniekiem.

Iepazinām Plevenas Medicīnas universitātes infrasturktūru, apskatījām Medicīnas kosmētikas programmai paredzētās telpas.

   

                 

Dalījāmies savā pieredzē par darbu koledžā un secinājām, ka strādājam līdzīgi, arī akreditācijas procesam kritēriji ir vienādi.

 

 

 

Līdzīgi kā Latvijā, arī Bulgārijā skaistumkopšanas pakalpojumi ir pieprasīti. Tāpēc loģisks Medicīnas koledžas attīstības solis bijis izveidot medicīnas kosmētikas programmu. Bulgārijā populāri dažādi skaistumkopšanas un estētiskās ķirurģijas pakalpojumi. Tāpat kā Latvijā, injekciju procedūras veic dažādi speciālisti, lai gan ne visiem ir tiesības to darīt. Lielākoties šajā profesijā strādā sievietes. Neatkarīgi, vai mērķauditorija ir masu tirgus, luksusa vai ārstnieciskā kosmētika, Latvijā un Bulgārijā tiek izmantoti tādi paši kosmētikas līdzekļu zīmoli.

        

Ar Medicīnas koledžas kolēģiem vienojāmies par iespējamo personāla sadarbību, studentu apmaiņu, kopējiem zinātnes un pētniecības projektiem.

Šobrīd notiek sarunas par Medicīnas koledža studentu iespēju doties mobilitātē uz Starptautisko Kosmetoloģijas koledžu.

Ir izveidoti personīgi kontakti ar Bulgārijas zinātņu akadēmijas profesori. Varēsim sadarboties zinātnisko rakstu publicēšanā un konferenču apmeklēšanā.

Starptautiskās Kosmetoloģijas koledžas Uzturmācības lektore Baiba Grīnberga Plevenas Medicīnas koledžā lasīja lekciju par garšvielu ietekmi uz veselību un skaistumu. Praktiskajā daļā lekcijas klausītājiem bija iespēja izveidot savu garšvielu maisījumu un to pagaršot kopā ar dārzeņiem vai sviestmaizi. Lekcijas ievadā Ilze Blūma studentus un mācībspēkus iepazīstināja ar Latviju un SKK.

       

SKK komandai bija iespēja iepazīt Plevenas vēsturi, apmeklējot Plevenas pilsētu un Panorāmas muzeju. Tajā ir apskatāma slavenā Plevenas kauja. Kopīgajās tikšanās reizēs ar Plevenas Medicīnas universitātes pārstāvjiem varējām iepazīt bulgāru kultūru, tradīcijas, ēdienus un dzērienus.

Jau izkāpjot no lidmašīnas Sofijā, secināju, ka bulgāru valodu var viegli saprast, ja ir krievu valodas zināšanas. Rakstīto tekstu ir vieglāk saprast, kā runāto. Skaitļi abās valodās ir līdzīgi.

Visvairāk izmantojām angļu valodu. Nedaudz krievu un vācu valodas prasmes.

Cenu līmenis valstī ir līdzīgs kā Latvijā. Lai gan nacionālā valūta ir leva, viegli ir rēķināt tās attiecību pret eiro, jo var dalīt ar divi. Līdz ar to nav grūti orientēties cenās. Viegli, jo nav jādala piecciparu skaitļi. Naktsmītnes bija iespēja rezervēt starptautiskos portālos vēl esot Latvjā. Tā kā novembris ir nesezonas laiks, to cenas bija pievilcīgas. Starppilsētu autobusi kursēja bieži, arī brīvdienās. Līdz ar to bija viegli nokļūt no galvaspilsētas Sofijas uz Plevenu un atpakaļ, kā arī uz Plovdivu. Ceļojot vairākām kopā bija izdevīgi izmantot taksometra pakalpojumus.

Esot Bulgārijā izmantojām iespēju aizbraukt uz vienu no senākajām pasaules pilsētām – Plovdivu. Tā kā novembrī tiešais reiss Plevena-Plovdiva bija slēgts, lai tur nokļūtu, atgriezāmies atpakaļ Sofijā un tad ceļu turpinājām uz Plovdivu.

Plovdivā iepazinām vecpilsētu, skaistās ainavas no Plovdivas pilsētas kalniem un šarmantos iekšpagalmus, romas impērijas atstāto mantojumu – amfiteātri, arēnu un citas vēstures liecības.

Apmeklējot Bulgārijas galvaspilsētu Sofiju, tikāmies ar Sofijas Jaunās universitātes pārstāvi. Viņa mūs iepazīstināja ar Sofijas vēsturi un mūsdienu bulgāru aktualitātēm. Saņēmām rekomendācijas par turpmākām sadarbības iespējām Bulgārijā. Sadarbības rezultātā varēsim aicināt lektori apmācīt personālu, kā izmantot dažādas radošas metodes savā darbā, kā celt darba efektivitāti un attīstīt jauniegūtos kontaktus.

Visā ceļojuma laikā uzsvaru likām uz vietējām garšām. Ēdām Balkānu reģionām raksturīgos ēdienus un nogaršojām Bulgārijā ražotos dzērienus. Tāpat kā Latvijā, arī Bulgārijā novembris bija netipiski silts un mūsu vēderus lutināja vietējie dārzeņi un augļi. Pērn ap šo laiku Plovdivas satiksmi paralizēja milzīgas sniega kupenas. No Bulgārijas esmu atvedusi tradicionālās garšvielas, kuras varu izmantot salātiem un citiem ēdieniem, dažādojot to garšu. Čubrica jeb latviski kalnumētra Bulgārijā tiek lietota gandrīz visos ēdienos. To varētu salīdzināt, kā latvieši izmanto dilles. Šopskas salāti, kas ir populāri Balkānu reģionā, tagad ir iecienīti arī manā virtuvē.

Jau no seniem laikiem daudziem Bulgārija asociējas ar Bulgārijas rozēm. Arī mēs šajā ceļojumā izmēģinājām dažādus kosmētikas līdzekļus ar rožu aromātu vai ekstraktu- parfīmus, eļļas, sejas un ķermeņa krēmus, lūpu krāsas un citus.

Erasmus mobilitāte ir lieliska iespēja pārņemt ārzemju kolēģu labo praksi, attīstīt savas personīgās kompetences sava darba vajadzībām, gūt iedvesmu jaunām un radošām idejām, ko izmantot savā darbā, veidot personīgus kontaktus ar ārzemju kolēģiem, studentiem un vietējiem iedzīvotājiem. Došanās mobilitātē ir iespēja iepazīt jaunas kultūras un trenēt svešvalodas prasmes. No sirds visiem iesaku izmantot iespēju doties Erasmus mobilitātē!

 

Discover more from Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading