Tiek uzsākta sadarbība ar Kodžaeli Universitāti Turcijā

Saskaņā ar mūsu internacionalizācijas politiku, ir plānota sadarbība ar visām Eiropas Savienības dalībvalstu izglītības iestādēm. Šogad uzsākām sadarbību ar Turciju. Uz Kodžaeli Universitāti devās direktora vietniece mācību darbā Ilze Blūma. Ilze dalās ar savu pieredzi un iespaidiem: “No 24.-28. jūnijam 2019. gadā devos Erasmus+ personāla pilnveides mobilitātē uz Kodžaeli Universitāti (Kocaeli University) Turcijā.

Viens no iemesliem, kāpēc tika izvēlēta šī universitāte, jo līdz šim ar Kodžaeli Universitāti nebija notikusi sadarbība. Šobrīd plānota sadarbība, lai palielinātu studentu un personāla mobilitātes, plānotas pārrunas par sadarbību pētījumu jomā.

Mobilitātes laikā piedalījos International Staff Week (Starptautiskā Personāla nedēļa), kas ir lieliska iespēja īsā laikā viedot sadarbību ar vairākām Eiropas universitātēm, jo vienkopus pulcējas dažādu valstu augstākās izglītības pārstāvji. Esmu tikko atgriezusies no mobilitātes, vēl ir grūti nosaukt konkrētus sadarbības rezultātus un ieguvumus. Komunikācija ar sadarbības parneriem ir procesā. Galvenie sadarbības mērķi ir skaidri: starptautiskā studentu/personāla mobilitāte un pētniecība.

International Staff Week laikā tika iepazīts Kodžaeli reģions. Apskatīta universitātes pilsētiņa, kas atrodas augstu kalnos, 15 minūšu brauciena attālumā no Izmitas centra. To viegli var sasniegt ar regulāriem pilsētas autobusiem, kas kursē no visiem pilsētas reģioniem. Kodžaeli Universitātē (turpmāk – KU) studē 57 487 studenti. KU studiju, mācību un pētniecības aktivitātes: 11 fakultātes (t.sk.Veselības zinātņu un Medicīnas), 12 pētniecības centri, 3 institūti, 10 arodskolas u.c. mācību iespējas. KU dibināta 1992. gadā. Pēc zemestrīces 1999. gadā, kad tika izpostīta 75% no universitātes infrastruktūras, tika nolemts KU pilsētiņu pārcelt kalnos, kas skaitās drošāka vieta. Ja Latvijā atsevišķas augstskolas lepojas ar kādu bibliotēkas kaķi, tad KU visā pilsētā sastapsiet neskaitāmus četrkājainus mīluļus. Ekskursijā pa KU teritoriju, apmeklējām konferenču centru, bibliotēku, redzējām vietējās ēdināšanas iestādes, fakultātes u.c. Interesanti bija vērot izlaiduma ceremoniju.

Izmita atrodas aptuveni 100 km uz rietumiem no Stambulas. Manuprāt, reģiona lielākā vērtība ainaviski skaistā vieta pie Marmora jūras un kalnainais reljefs. Iepazītas Kodžaeli pilsētiņas: Izmita, Karamursel (Karamürsel), Karāslāna kempinga apkārtne (Karaaslan Kamping) un Kartepe. Mobilitātes laikā dalībnieki devāmies uz Turcijas ceturto lielāko pilsētu – Bursa. Tā ir pazīstama kā pirmā osmaņu impērijas pilsēta un bija ievērojams Zīda ceļa posms. Paralēli kultūras iepazīšanai, bija iespēja satikt Bursas Uludağ University pārstāvjus.

International Staff Week laikā bija iespēja iepazīties ar tradicionālajiem turku ēdieniem, kā arī Balkānu reģiona mūziku un dejām. Pieminu Balkānu reģionu, jo Koadželi reģiona kultūrā jaušamas Grieķijas, senās Romas un citu kultūru ietekme.

Mobilitātes laikā bija iespēja iemācīties turku ebru mākslas pamatus, ko Latvijā vairāk pazīst kā marmorēšana. International Staff Week  dalībnieki tika iepazīstināti ar turku valodas un kultūras īpatnībām, kā lasīt un izrunāt turku valodas atsķirīgos burtus, kā veidot uzsvarus vārdos. Tika lauzts mīts, ka turki ikdienā ēd lukumu un bahlavas, kā arī mīts par iespēju nopirkt sievu par x kamieļiem. Ja kāds jūs piedāvā precēt par x skaitu kamieļu, pieņemiet to kā kompimentu vai kā joku.

Personīgi no mobilitātes ieguvu daudz: iespēju iepazīt Turcijas un Balkānu reģiona kultūru, praktizēt un uzlabot angļu valodas lietošanu, uzlabot komunikācijas spējas ar dažādu kultūru pārstāvjiem. Mobilitātes laikā aizdomājos par dažādu vārdu pareizrakstību un nozīmi: osmaņi, osmāņi, otomaņu vai turku impērija, sīriešu vai asīriešu valoda. Tas bija neliels izaicinājums šos jēdzienus precizēt un saprast pareizi. SKK ieguvumi ir vismaz 20 tiešie kontakti ar International Staff Week dalībniekiem, kas ļauj veidot sadarbību nākotnē daudz kvalitatīvāk un ātrāk.

Lai nokļūtu uz Turciju, izmantoju Rīga-Stambula Turkish Airlines reisu. Laicīgi rezervējot biļetes, uz Stambulu var aizlidot sākot no 73 eiro nesezonā vienā virzienā, bet vidēji cenas ir 135 eiro vienā virzienā. Jo vēlāk tiek rezervētas biļetes, jo cenas kļūst lielākas, kas var būt pat 500 eiro par abu virzienu biļeti tiešajam reisam.

Pirms došanās uz Izmitu, apskatīju seno Konstantionopoli jeb Stambulu. Visērtākais veids, kā nokļūt no Stambulas līdz KU, ir izmantot starppilsēsas autobusu Stambula-Izmita (aptuveni 6,50 euro), kas ilgst stundu un 40 minūtes. Tālāk no Izmitas autoostas līdz KU var nokļūt ar vietējo autobusu (ap 0,8 EURO vai taksometru ap 3 EURO), kas salīdzinot ar Latviju ir ļoti lēti. Bet es izvēlējos ceļu ar vairākiem transporta veidiem (prāmis, metro, autobuss), jo pie Stambulā rezervētās viesnīcas tieši blakus atradās prāmju piestnātne. Izvēlētais variants ļāva bagātināt ceļojuma pieredzi.

Beidzoties mobilitātei, izmantoju iespēju, ka esmu Turcijā un aizceļoju uz pilsētu Mardina. Tā ir viena no senās Mezopotāmijas pilsētām, kur mijas dažādu tautu kultūras un reliģijas: turku, kurdu un arābu, asīriešu, persiešu, mongoļu un osmaņu. Lai gan pilsēta atrodas netālu no Sīrijas un Irākas robežas, gan vietējie iedzīvotāji, gan tūrisma ceļveži apgalvo – ir droši apmeklēt šo reģionu.

Atbildot uz jautājumu, kādi bija lielākie izaicinājumi – vēlētos teikt, ka man tādu nebija, jo ir uzkrāta bagātīga dzīves pieredze. Nebija viegli, bet ne arī grūti ikdienas darbu noslogojumā saplānot ceļojumu, atrast vislētāko un ērtāko veidu, kā nokļūt galamērķī.

Kolēģiem, kuri apsver iespēju piedalīties Erasmus+ personāla pilnveides mobilitātē, iesaku nešaubīties un izmantot šo iespēju. Tā ir redzesloka paplašināšana, jaunu atziņu iegūšana, dažādu kompetenču uzlabošana vai jaunu prasmju apguve.

Vairāk informāciju par šo mobilitāti varēsiet vērot arī video, ko šobrīd gatavo Kodžaeli Universitāte. Tos plānots pārpublicēt arī SKK sociālajos tīklos, piemēram: https://www.facebook.com/SKK2003

Discover more from Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading